Kosmista säteilyä Olkiluodossa

Ydinvoiman lisärakentaminen kuumentaa vihreän voiman tunteita. Vääntömomenttia tilanteeseen tuo punahallitusta helpomman herjan kohteeksi pääsevät porvaripuolueet.

Greenpeace sotkee murot ja vellit sekaisin: Katainen on asettanut selvän tavoitteen ydinvoiman lisäämiselle, mutta ei konkreettisia tavoitteita ilmastopäästöjen tai tuontiriippuvuuden vähentämiselle saati energiansäästölle, Greenpeacen ydinvoimavastaava Lauri Myllyvirta sanoo. Energiatuotannon lisäämisellä kuitenkin pyritään paikkamaan juuri tuontienergiaa, jonka hinta jatkossa ei ainakaan tule laskemaan.

Jos ydinvoima on ideana vastustettava ratkaisu energiatuotannon lisäämiseen, kulutuksen vähentäminen on vähintään utopistinen ajatus. Yksilötasolla sähkön säännöstely tuskin tulee kysymykseen. Harvalla imuri vaihtuisi moppiin tai liesi takapihan nuotioon. Televisiosta luopuneita en itseni lisäksi tunne yhtäkään. Vastaavasti teollisuuden energiatarpeeseen on turha kajota. Perusedellytykset ihmisten työllistämiselle turhan kovien kustannusten maassa ovat jo valmiiksi huonot. Vaatimukset lisäinvestoinneista pienemmän energiakulutuksen laitteisiin saati paperitehtaiden päivittämisestä kuulostavat vaatimukselta laittaa lappu luukulle.

Toistakymmentä vuotta sitten kansanäänestys pysäytti sähköntuotannon kaikissa Italian ydinvoimaloissa. Maa ajautui energiakriisiin, uusiutuvat luonnonvarat eivät riittäneetkään ylläpitämään kotitalouksia teollisuudesta puhumattakaan. Pelastaja löytyi kuitenkin läheltä, heti rajan takana vesihöyryä taivaalle puksuttavat ranskalaiset ydinvoimalat olivat halpa vaihtoehto tuoda sähköä paikkaamaan omien ydinvoimaloiden menetystä.

Nykyään vuosien takaisesta halvasta energiasta ei ole tietoakaan. Omat ydinvoimalat rapistuvat käyttämättömänä käsiin. Ranskalaiset sen sijaan nauttivat rahakkaasta tilanteesta. Suomessa päähallituspuolueet linjaavat erilaisia näkemyksiä ydinvoiman rakentamisesta vientiä varten. Nyt on kuitenkin aika päättää meidän (tai teidän) tulevaisuudesta. Kun kehittyvät kansantaloudet nousevat perinteisesti globaalia taloutta pyörittäneiden maiden ohi, artisella maakaistaleellamme ei ole nykyistäkään vähää elinedellytyksiä. Energia ja vesi ovat tulevaisuuden arvokkainta kauppatavaraa. Jos jeesustelijat eivät uskalla hyödyntää tilaisuutta nyt, uppoavasta laivasta on turha lähteä pelastusveneellä maailmalle myöhemmin.

Toisinaan tunteiden – ja kansalaisten ei pidä antaa päättää tulevaisuudestaan. Maailma tarvitsee puhtaampaa energiaa, ei energian vähentämistä.

Vastuuvapauslauseke: Kirjoittaja on Greenpeace -järjestön rahallinen tukija, mutta harkitsee vakavasti lahjoitusten välitöntä lopettamista.

Comments are closed.