Kansa äänestää, mutta kuka päättää?

Lissabonin -sopimus ja Euroopan unionin eheyttäminen näyttävät horjuvan irlantilaisten luistaessa yhteisestä linjasta. Muut EU-maat eivät vieneet Lissabonin sopimusta kansanäänestykseen, punaparrat äänestivät esityksen suohon.

Edustuksellisen demokratian suurin ongelma on äänestäjät. Ilman ongelmaisia äänestäjiä suursuosikki ja kiiltokuvapoika Toni Halme ei olisi koskaan päässyt kansanedustajaksi. Exit only ei ole kaukana Guinnessin alkulähteiltä. Keskivertoyksilö ei ymmärrä ulkopolitiikkaa, kansantaloutta, saati maailmankaikkeuden kokonaisuuksia. Miten keskivertoyksilö voi siis äänestää Lissabonin sopimuksen puolesta tai vastaan?

Mutta demokratian oikeutus on antaa tyhmän äänestää tyhmää. Ja jos tyhmältä kysytään, maailman ei tarvitse muuttua. Pelottaa, vai pelottavaa?