Hyväilevä nahka

Seitsemän paloautoa ja ambulanssi Vaasankadun ja Flemarin kulmassa. Hyvä läppä soittaa pilapuhelu. Ja astella raudoissa poliisisedän auton pakaroita hyväilevälle nahkapenkille.

Toisaalla sähköisissä syövereissä Oy Yleisradio Ab on kasvattanut kärpäsestä koin.

Kohdennettu verkkomainonta kasvaa nyt vauhdilla. Samalla ihmisten yksityisiksi luulemista tiedoista on tulossa kauppatavaraa.

Kun ihminen kertoo kaverilleen sähköpostissa lähtevänsä lomalle, sivun reunaan ilmestyy suomalaisia mainoksia turistimatkoista ja lomamökeistä.

Muissakin sähköposteissa mainoksia kohdennetaan esimerkiksi käyttäjän iän mukaan. Lainvalvojilla ei asiaan ilmeisesti ole mahdollisuuksiakaan puuttua, sillä käyttäjät ovat rastittaneet lukeneensa käyttöehdot, joissa asiasta kerrotaan.

Lainaus YLE 15.11.2007

Televisiossakin kohdennettaan mainontaa katsojien oletetun iän sekä muiden tekijöiden perusteella. Koko juttu on lösähtänyt peruna. Vääntämällä väännetty juttu teknologiaan vihkiytymättömältä (?) toimittajalta. Sisällön perusteella kohdennetussa mainonnassa ei pitäisi olla mitään kyseenalaista. Toimittajan lomailu-esimerkissä mainostaja ei lopulta kuitenkaan tiedä kuka mainoksen on nähnyt, kuka ei. Missä vaiheessa se iso yksityisyys katoaa? Ja mikä tietojen kauppatavara?

Mutta toisaalta: evvk. Uutisia seuraa muutenkin liian vähän. Mitä nyt Hesaria tulee silmäiltyä ja nettiselaimen feedilistaa seurailtua epäsäännöllisesti. Readerin blogilistoista puhumattakaan. Kuulostan nörtiltä. Olen siis selkeästi nörtti. Nytkin istun valittamassa, voisin mennä nukkumaan. Kello 21:25 aikaan iltakin kun on pimentänyt maailman kuin ylitiukka sulkijalihas laktoosia pursuilevan säiliön.