Slovenia – Kroatia

Milta tuntuu herata Astrid Lindgrenin sadusta? Edessa aukeaa kallioon sukeltava linna ritareineen. Kauniit, romantiikkaa hehkuvat varit, luonnon uskomattomat muodot houkuttelevat astumaan pidemmalle; tutkimaan, mita turistien silmilta peitellaan. Luola jatkuu ja jatkuu. Jossain virtaa joki, tervaiset tulilyhdyt valaisevat pimeaa matkaa, jonka paassa odottaa tuhansia vuosia piilossa asunut salaisuus.

* * *

Vasta paastyani kotikutoisen rallikuskin takapenkilta pohtimasta, olisiko isa Allah, aiti Jumala vai androgyyni Buddha paras ateistin matkakumppani, hyppaan itse rattiin rajan toisella puolella. Illan sivukujan pienen kapakan paikallisten seura vaihtui kroattigermaanien valtaamaan lomahelvettiin. Ei silla, etta olisin kaivannut iloista baariemantaa jakelemaan istuintyynyja asiakkaille, ettei vastapaisen kirkon katukivetys olisi ollut liian kova istua. Piskuiselle terassille kun ei edes kourallista tuopottelijoita mahtunut.

Mutta pikapysahdys kirpun kokoiseen rantakylaan toi paitsi heratyksen 70-luvun Mallorcalle, mutta kourallisen hyvaa tuuria. Parin hotellin kaannytettya renkaille siirtyneet reilaajat, avaimet rantahotellin huoneeseen loytyivat laitakaupungin perheen matkatoimistosta.