Matkoilla

Olen hiljattain lukenut muutamia matkapäiväkirjoja. Tarina alkaa Ernesto Guevara de la Sernan nuoruusvuosista. Moottoripyöräpäiväkirja on viettelevä tarina Erneston ja Alberto Granadon unelmasta: matkasta läpi Etelä-Amerikan. Teksti soljuu sujuvasti myös seuraavan päiväkirjan, Tien päällä taas käännökseen. On kiehtovaa seurata, miten puoliviattomasta pojasta kehittyy matkan aikana tuleva sissijohtaja ja ehkä maailman legendaarisin vallankumoustaistelija. Yhteen kysymykseen olisin silti halunnut vastauksen. Ymmärsikö hän itse vilkaista päiväkirjaansa taaksepäin? Huomasiko hän muuttuneensa?

On sopiva pyöräyttää palloa ja siirtyä toiselle mantereelle. Tiziano Terzanin lentämätön vuosi muuttuu häkellyttäväksi päiväkirjaksi, joka vie lukijaa lieassa läpi Kaakkois-Aasian kuumuuden. Kauniisti kirjoitetussa kertomuksessa Terzani hamuaa vastauksia yksinkertaisiin ennustuksiin, etsii ja epäilee, ja lopulta nivoo tarinat seikkailun täyteiseksi kokonaisuudeksi.

Viimeisimpänä aloitin Kyllikki Villan Pakomatkalla kirjan. Hänen lapsuusajan kirjeet rintamalotan arjesta Tyttö Sodassa kirjassa olivat tehneet vaikutuksen ja odotin liikoja. Villan pakomatka laivoilla Maan ääriin kääntyi äkkiä lukijan pakomatkaksi pois kirjasta. Kirjan epätoivoiset loksautukset, omintakeista jäljittelevä kirjoitustyyli sekä lupaillun seikkailun unohtuminen saavat lähinnä satunnaisen lukijan mielen harmistumaan. Matka vaikuttaa tylsältä. Mutta onneksi tänään on lauantai.