Outo yhteiskunta

Alkuillan kääntyessä hämärtyväksi yöksi, tähden tuikkiessa kirkkaalta taivaalta lähdimme töistä lauantain aamuyön tunteina, vain palataksemme kuuden tunnin kuluttua takaisin. Lyhyt kävelymatka hiljaiselosta yöhön heränneestä kaupungista oli kaunis. Harvoin yöllä tulee liikuttua, ellei baarista.

Cannes Lions Young Creatives on koettu, ollut ja mennyt. Monet slidet olisi voinut tehdä paremmin, tekstejä viimeistellä. Moët on kuitenkin avattu – ilman juhlia, mutta tyytyväisenä kivasta työstä ja hyvistä ideoista.

* * *

Sunnuntai-iltapäivän sanomalehtikatsaus saa aina mietteliäälle tuulelle. Omaan keskiöön uppoutuneena välillä unohtaa, miten käsittämättömiä luonnonoikkuja tästä piskuisesta maastakin voi löytyä.

Naisenemmistöisessä työpaikassa työskentelevänä on käsittämätöntä ymmärtää Evankelisluterilaisessa kirkossa riehuvaa kädenvääntöä naispappeudesta.

Pian uudesta linjauksesta saadaan ennakkotapaus, sillä tuomiokapituli pohtii, mitä tehdään vammalalaiselle papille Jari Rankiselle, joka jätti tulematta työvuoroon, koska toisena pappina oli nainen. Tämä toinen pappi oli 58-vuotias Mirja Tenkanen. Hän on niitä naispastoreita, jotka jaksaisivat yhä ymmärtää ja sovitella. Hän jännittää, joutuuko Rankinen lähtemään.
“Toivon, että ei. Hän on pidetty pappi ja mukava ihminen”.

Helsingin Sanomat, sunnuntaina 1.4.2007

Pidetty? Mukava ihminen? Pappi, joka syrjii ihmisiä? En valitettavasti pysty löytämään logiikkaa.

Mutta minkälainen on “eräs seurakunnan luottamustoimessa oleva äiti”, joka lähetti 28-vuotiaalle (ja artikkelin kuvasta arvioiden erittäin kauniille) naispapille, Johanna Ylärannalle sähköpostin, jossa ilmoitti, että jos Yläranta saarnaa tai pitää liturgiaa koululaisjumalanpalveluksessa, hän ei päästä lapsiaan mukaan.

Helsingin Sanomien artikkeli on avartava ja puolueeton. Mielestäni se kuitenkin kertoo karun totuuden rasistisesta sekä vanhoihin ja perustelemattomiin tapoihin jämähtäneestä kansasta. Jos tänään ei paistaisi aurinko, muuttaisin pois. Ali on Nytin haastattelussaan liian oikeassa. Suomalaiset eivät osaa ottaa rennosti.