Green Peace suututti pari äiskää

Taas kerran on sohaistu sokeita silmään. Greenpeacen vaalimainos on herättänyt närää ja keskustelua. Mainonnan eettinen neuvosto on alkanut tutkia herättääkö mainos ihmisissä pelkoa. Tänään Ylen radiouutisissa Minna Karttunen kommentoi toimittajalle “Kun tämä oma pieni vauva on tullut maailmaan, kyllä se [Greenpeacen mainos] herätti suurta pelkoa”.

Helsingin Yliopiston yhteiskunnallisen mainonnan tutkijan Juri Mykkäsen mukaan ihmiset eivät ymmärrä, että vaalimainokset ovat vertauskuvallisia, ja niitä pitäisi tulkita sen mukaan.

Esimerkiksi sotaan viittaavia mainoksia on Suomessa kielletty, koska ne saattavat ahdistaa sodan kokeneita. Mutta pelottaako Sinua? Päätä itse. Mutta mitä edes on pelko? Jos tulva pelottaa, ehkä asialle kannattaisi tehdä jotain, mitä mainoksen kieltäminen ei voi estää.

Minä ainakin pelkään sosiaalimarmattajia. Eikö niitäkin voisi kieltää?