Huopia vähäosaisille

Kahdenkymmenen asteen aamupakkanen sai Albertinkatua louhivan räjäytysmiehen värisemään. “Perkeleen lonkka, että on pakko aina jomottaa”, hän sylki sätkälleen. Tuore ruuti tuoksui miehen taskussa. Kohta pamahtaisi.

Työpaikan sisäpihalla värjöttelevä pulu oli pörhistänyt pienimmätkin sulkansa ruhonsa suojaksi. Hyinen viima sai purisevan linnun pysähtymään paikoilleen.

Yle kertoi OECD:n vertailusta, minkä mukaan “Suomen lisäksi terveydenhuolto suosii yhtä paljon hyvätuloisia vain Yhdysvalloissa ja Portugalissa”. Eikö hyvätuloiset ole juuri kärsijöitä, kun ensin kustantavat riistoveroprosenteilla tehottoman puoskaroinnin ja sairastuessaan vinguttavat pankkikorttiaan yksityislääkärin kassalla? Toisaalla sentään lääkäristä maksetaan vain yhteen kertaan.

Tutkimuksen vääristyneisyyden lisäksi herää hienoinen kysymys uutisoinnin ajankohdasta sosiaalipalveluiden puolesta liputtavien odotetun vaalitappion alla. Yleisemmällä tasolla uutisointia kun ei huonona vitsinäkään voi väittää puolueettomaksi, voisimme ehkä perustaa holhouslaitoksen paleleville puluille Ylen palkkakustannuksia entisestään leikkaamalla.

“Kun kurjat kuolee pois, loppuu myös valitus”, heitti räjäytysmies kollegalleen ja sytytti tulilangan.