Nytkö se alkoi?

Taisin mennä lörpäyttämään aiemmin, ettei joulu ala ilman perinteistä joulukonserttia. Tarkoitukseni oli boikotoida Vantaan Laulun perinteistä joulunalun kirkkokonserttia, sillä Adamin Jouluyötä ei monen vuoden aneluista huolimatta otettu takaisin ohjelmistoon. Väsyneenä en jaksanut käydä taistoon taas kertaalleen tuulimyllyä vastaan, vaan päätin säyseyden nimissä istahtaa (ja nukahtaa) Martsarin kovalle kirkonpenkille.

Nyt vuoden tauon jälkeen musiikillinen joulu on taas alkanut. Mennäviikolla sormetkin vertyivät hyväilemään valkoista koskettimistoa kuutamosonaatin lisäksi muutaman slaavilaisvaikutteisen, mutta ääriperinteisen angstisuomijoululaulun tunnelmiin. Vaikka joulu tulee ja tungettelee musiikissa, kotikaljalta maistahtavassa virolaisessa talvioluessa sekä joulukuusia kaupittelemaan tulleissa kavereissa, on jotain tänä(kin) vuonna pielessä. Tiberlandit eivät narsku nietoksissa saati, että Caterpillareille olisi tarvetta raivaamaan polkua auki. Jos ilmaston lämpeminen olisi tullut jäädäkseen, muuttaisi nyt edes reilusti säätä säyseämmäksi. Olisipahan ainakin ilmaston puolesta Ahvenanmaa lähempänä itsenäisyyttä ja tulevaa veroparatiisia.