Värikäs vai sateenkaari?

Kirpeä greippi pistelee taas aamua. Radio Helsingin omaperäisyys on vaihtunut GrooveFM:n letkeämpään JazzAamuun. Vien tavallisen lasin takaisin keittiöön. Otan tilalle konjakkilasin. Pyörittelen greippimehua pohjalla, avaan blogin. Ilman syytä sekä käsittämättömänä turhuutena ihastun lasin muodon ja samean mehun värin yhdistelmään. Epäterveellinen tonnikalakolmio katoaa nopeasti. Aamiainen unohtui kiireessä. Nälkäisenä hotkaisen rasvaisen köntin kitaani. Hyvitykseksi lupaan tänään ajatella ihmisiä.

Mikko (34), Estrid (1) ja Frida (29) juxtapousaavat Neitsytpolulla. Normaali perhe erottuu massasta. Samoin 25-vuotias Marjo, jonka poikaystävä valitsi tämän vaatteet, ehkä myös aatteet. Monet pitävät suomalaisia tylsinä ja syyspilven harmaina, miltei ukkoskuuroina. Stereotypiat eivät lilluttele vesisängyn kiinteällä patjalla, mutta jotain niiden taustalta silti on löydyttävä. Liisa Jokisen ja Sampo Karjalaisen valokuvausharrastus kuitenkin todistaa epäilyt turhiksi. Vesipatja vuotaa tyhjiin viimeistään parivaljakon hel-looks.com -projektia kahlatessa. Mistä nämä sadat suomalaiset saavat inspiraationsa pukeutumiseen? Aidosti meikäläisiin tuotteisiin lyötävästä Joutsenesta vai Kinnusen hassuttelevista vihannesmainoksista?

Yhtä kaikki. Suomen katumuodille omistautunut, japanilaista Street-kulttilehteä plagioiva julkaisu näyttää komean puolensa. Nahkasaappaisiin, farkkuhaalariin ja nahkarotsiin sonnustautunut Jani (28) muistuttaa minua toimituksen visuaaliselle osastolle tiensä löytäneestä Z-lehden numerosta. Monimuotoisuus on kaunista – vaatetettuna ainakin. Mistä silti johtuu, että meidän härmäläinen poika sähähtää kyykäärmeenä karkuun vahingossa koskettaessaan seksuaalisen vähemmistöryhmän äänitorveen? Savolainenkin myhäilee etäisenä halutessaan pysyä erossa poikkeavasta. Lehdessä on kuitenkin mielenkiintoinen artikkeli Suomalaisten ja ulkomaalaisten parisuhteista. Minun sormia tseta ei syövytä.

Palataan kuitenkin perusteisiin. Mikä saakaan Jokisen ja Karjalaisen toksikoimaan elämän värikkyyttä kameransa eteen?
– Because we want to encourage people to dress individually and create their own styles, he vastaavat.
Pitäisikö meidänkin uhrata hieman aikaa pukeutumiselle… vai leimattaisiinko meidät pohjoisessa vähemmistöön?