Tyhjä huuto torvessa

“Pitkittyneet opiskeluajat ovat suomalaisen korkeakoulutuksen heikkous, huomautetaan tuoreessa OECD:n arviointiraportissa.” (Helsingin Sanomat, hs.fi 3.10.2006 12:07)

En voi puhua muiden puolesta, mutta omat opintoni ovat viivästyneet vuodella, koska en aluksi päässyt opiskelemaan. Toinen viiväystysvuosi tuli palkintona, koska en päässyt suorittamaan varusmiespalvelusta haluamanani ajankohtaja. Nyt olen onnellisesti valmistunut kandiksi, mutta pääsen aloittamaan maisteriopinnot 2-3 kuukautta myöhässä pitkittyneen varusmiespalveluksen takia.

Niin kauan, kuin pojat eivät pääse halutessaan suoraan lukiosta kesän saapumiserään “liiallisen tungoksen” takia, on täysin turha syyttää pelkästään opiskelijoita opintojen venymisestä. Siihen en osaa ottaa kantaan, hyödyttäisikö yhteiskuntaa oikeasti nopeammin valmistuminen. Ehkäpä, mutta henkilökohtaisesti olisin mielelläni jo nyt valmistunut maisteriksi.

Ehkäpä ongelma on syvemmällä, eikä välttämättä OECD:n ehdotus lainapohjaisesta opintotuesta tule nopeuttamaan valmistumista. Miksi valmistuisinkaan nopeasti? Jos valtio tuhlailee törkeästi kyselemättä minun aikaa, miksen saisi nauttia erittäin miellyttävästä opiskeluajasta niin pitkään, kuin nautinnonhaluista sieluani huvittaa? Ja törsätä valtion rahoja. Teidän rahoja.

Comments are closed.