Mömmöt mielessä

Tänään saimme kuulla yhdeltä esimiehistämme, että totaalikieltäytyminen on sama asia, kuin huumeiden käyttäminen. Vielä kaksiviikkoa edustamassani valtion mediassa ei tosin saa kirjoittaa sanaakaan ensinmainitusta. Jäimme miettimään, mikä näitä kahta “samaa” asiaa oikeasti yhdistää.

Tuntien aivoriihen jälkeen päädyimme yksinkertaiseen tulokseen. Usein huumeiden käyttöön liitetään riippuvuus. Totaalikieltäytymisessä tätä ei voi nähdä. Pikemminkin päinvastoin: yksilö pyrkii nimenomaa olemaan riippumaton – valtiosta. Molemmat ovat kuitenkin vapaaehtoisia. Toinen aiheuttaa välillistä haittaa yhteiskunnalle, toinen on yksilön yksityinen mielipide. Molemmista saa silti rikostuomion, usein ehdottoman.

* * *

Tulevan lehden kaksi juttua kutistui yhdeksi. Nurkka -mielipide delegoitiin upseerille ja herrasmiehelle. Maakuntajoukot on tärkeämpi aihe kuin varusmiesten taloudellinen toimeentulo. Tai siis säälittävä elämä – toimeentulosta ei voi puhua, koska sitä ei ole. Lohdutuksena tarjottiin rauhoittavia lääkkeitä sekä nimimerkillistä mielipidetekstiä. Jälkimmäistä kuulemma saatetaan “muokata lehdelle sopivampaan tyyliin”.