Hanna Anuri & Tapio Yöntö

Yhteisötietojärjestelmää aikani kuluksi selaillessani huomasin Puolustusvoimien rekisteröityneen yritysten joukkoon 1. tammikuuta 1994. Yhtiömuoto oli mikäs muukaan, kuin “Valtio ja sen laitokset”.

Jos ei armeijan ihmettelystä arki muuksi muutu, voi katseensa suunnata Etsivätoimisto Saapas ja Gorilla Oy:n suuntaan. Ehkä tästä salapoliisintyönhohtoisesti nimestystä autovuokraamosta löytyisi selvitys, minkä alan “työstöhommia” tekee Suomen Vibrakone Oy, Lahden Työntöväline Oy tai Sirkan kunnassa seilaava Valkoinen Valas Oy.

Mikään ala ei koskaan ole niin hohtoisa, ettei pieniä vastoinkäymisiä sattuisi. Grand Holding Ab – aputoiminimeltään Dildo sentään tärisee vielä, toiminimi Värisevästä Banaanista ei ole toistaiseksi tietoa. Taudit koituvat monien kohtaloksi. Päivänvalo on päättynyt ainakin konkurssiin haetulta Uloke Oy:ltä. Ehkä yksinkertainen onkin kaunista ja kestävää: Vibrator Oy pärisyttelee edelleen – jo vuodesta 1954.

Kun pakottavat tarpeet on tyydytetty, tulee infrastuktuurin aika. Tiet, lentokentät ja urheilualueet rakentaa Oy Vihreät Gorillat Ab. Pientä kiihoketta arkiseen puurtamiseen lisää Timpan Poraus Tmi. Tai jos aukko kaipaa isomman porukan hyväilyä, lienee Poraus Team Osakeyhtiöstä apua tuskaan.

Lopussa kaikki on kaunista. Kuitenkin alkuun palatakseni muistuttaisin vielä Puolustusvoimille vasta 31.12.2001 määritellystä päätoimialasta. Jos maanpuolustus on firman pääbisneksenä pyörinyt vasta tällä vuosituhannella – olisiko kohtuullista kysyä, mitä veroäyreillä on aiemmin tehty?

Yritystiedot yhteisötietojärjestelmästä, www.ytj.fi