Ei mitään asiaa

Näytelmä sijoittuu Helsingin rumaan metroon.

Katuojan kaljalle haiseva parinkympin iän ylittänyt poikaporukka jää meluten pois Sörnäisissä. Kaksi Miss Sixtyt pukenutta alle 15 vuotiasta tyttöä hyppää viimehetkellä kyytiin. Istahtavat kaljaan. Käy sääliksi sivullisia uhreja. Silloin huomaan. Toinen tyttö on Japanista. Metrovaunun perälle seisoo Somali. Joku puhuu Saksaa viistosti takanani. Lattialle läikkynyt kalja haisee nenässä.

Hyppään pois Herttoniemessä. Pullukka poika puuskuttaa ylös rappusia. Tässä pienessä maassa, niin monenlaisia. Niin monia eri tulevaisuuksia. Mutta kaikilla unohdettu menneisyys. Harmaissa.

* * *

Mielenkiintoinen uutinen löytyi STT:ltä tänä aamuna.

Uuden testamentin mukaan Jeesus käveli vetten päällä. Yhdysvaltalainen professori Doron Nof ei tähän usko. Nof sanoo Jeesuksen mahdollisesti kävelleen jäälautan päällä. Nof sanoo myös onnistuneensa väitteellään keräämään melkoisen legioonan vihamiehiä.

Floridan yliopistossa työskentelevä Nof perustaa väitteensä Välimeren alueen nykyistä alhaisempiin lämpötiloihin 1 500-2 600 vuotta sitten.

Professorin mukaan miinuksen puolelle valahtanut sää on hyvinkin voinut aiheuttaa veden jäätymisen niin paksuksi, että se kantaa ihmisen painon. Kaukaa rannalta katsottuna jäälautan päällä oleva henkilö on saattanut näyttää siltä, että hän kävelee vetten päällä.

- Jos minulta kysytään, uskonko jonkun kävelleen vedenpintaa pitkin, vastaus on ei. Ehkä joku vain käveli jäällä. Tai mistä minä tiedän. Joku luonnollinen selitys tähän kuitenkin on varmasti olemassa, professori Nof puntaroi.

Professori Nof on saanut jääkävelyteoriansa ansioilla ison kasan vihaista palautetta.

- Minulle on muun muassa ehdotettu, että selittäisin seuraavaksi ylösnousemuksen, Nof kertoo.

En tiedä, löytyykö niin kutsutulle ylösnousemukselle tieteellistä pohjaa, mutta samankaltaista jatkotutkimusta kaipaisi myös faktatieto, miten Ilmarinen takoi rahaa syytävän Sammon. Itseltäni ainakin löytyisi käyttöä kokoamisohjeille.