Asioita paperilla sekä 6.12

Ongelma yksi, asuntojen lämmitys. Nukkua ei voi, jos ilmastointilaite hurisee. Nukkua voi, jos laite ei hurise. Tällöin tosin nenä jäätyy kiinni lattiaan.

Ongelma kaksi, asuntojen eristeet. Talojen seinät ovat lastulevyä ilman eristeitä. Ensimmäisen ongelman lisäksi eristeet vaikuttavat asumismukavuuteen melun kannalta. Yllättävää kyllä, mutta naapurin kiimaisen nainnin kuunteluunkin kyllästyy.

Ongelma kolme, järjen käyttö. Ilman viilennyttyä ihmiset pukevat takit päälle. Ilman kylmennyttyä junasäännöstö käskee poistamaan ilmastoinnin käytöstä. Seurauksena kabiinin lämpötila tavoittelee sauna tunnelmaa, jossa työ- ja koulumatkalaiset hikoilevat perseensä puhki.

Maailmassa on kuitenkin positiivisiakin asioita. Esimerkkinä mainittakoot eiliset itsenäisyyspäivän karkelot Suomen suurlähetystössä. Parin tunnin mittaiset kokkarit keräsivät kaupungin (suomalais)kerman nauttimaan Suomalaisista jouluruuista sekä karjalanpiirakoista. Täydellistä! Imellytetty perunalaatikko oli henkilökohtainen suosikkini. Kerrankin veronmaksajien selkänahkapaloja käytettiin hyödylliseen tarkoitukseen. Etenkin, kun kallista viiniä tuntui löytyvän loputtomiin, muista nautintonesteistä puhumattakaan.

Suuri osa juhlaväestä oli suomalaisia Japanissa työskenteleviä pariskuntia. Muutamia lokaaleja avecceja mahtui myös mukaan. Opiskelijaedustusto oli varsin suppea ja ymmärtääkseni itseni, Marjutin sekä Alin lisäksi käsitti vain muutaman persoonan. Ei kuitenkaan liene yhtään yllättävää, että kokkareiden “nuoriso” löysi toisensa välittömästi tarjoilun päätyttyä, vain siirtyäkseen läheiseen isakayaan jatkamaan itsepäisyyden juhlistamista.

Porukassamme oli muutamia suomalais-japanilaisia risteytyksiä, Japanissa tosin miltei koko elämänsä asuneita sellaisia. Helmeilevin tuttavuus oli Japanin vuoristossa asuva ja Englantia opettava Laura. Hänen majapaikkansa sijaitsee käytännössä katsoen laskettelukeskuksen vieressä – toisin sanoen, ilmainen hiihtoreissu, here I come! Rottalaiva muuttaa kurssinsa vuoristoon!

Kokkarijuhlavirkistäytyminen on varsin mukavaa illanvietettä. Juttelimme pidemmän tovin käsittämättömän näköisiä kasari silmälaseja pitäneen suurlähettiläs Jorma Julinen kanssa. Olisi varmaan pitänyt pyytää järjestämään vastaavia juhlia useammin. Miksei itsenäisyyspäiviä voisi olla joka kuussa?

Comments are closed.