Byrokratiaa ja pyromaniaa

Päivänne tylsistyttämiseksi käsittelen tämän päiväisellä Johdatus Kinkerologiaan -kurssillani eroavaisuuksia oikeusjärjestelmissä.

Länsimaissa olemme tottuneet oikeusjärjestelmän perustuvan eduskunnan hyväksymään lakiin. Käytännössä harvoin lakia noudattavat ihmiset tai yritykset ovat mitenkään tekemisissä lain kanssa, ainakin noin pääpiirteissään. Täällä kaikki on kuitenkin toisin. Yleisesti olemassa olevan lain lisäksi virastot sekä ministeriöt kehittävät omia, nk. Adminstrative Guidance -säännöksiä. Periaatteessa nämä luomukset ovat täysin laittomia. Käytännössä kaikki (yritykset ja yhteisöt) kuitenkin noudattavat niitä, uhkanaan unohtua lupahakemuskäsittelyissä ja vastaavissa mappiin “merenpohja”. Edelleen, koska osaa näistä säännöksistä ei ole olemassa kirjallisessa muodossa, suurimmat orientoitumisongelmat paikalliseen kulttuuriin yllättäen löytyy läheltä ulkomaisia yrityksiä. Karvaita vastaiskuja on kokonut muuan nimeltämainitsematon varsin pienehkö Citibank.

Samankaltaista oikeusideologiaa edustanee Marjutin & co saama kohtelu kahden viikon internetliittymän odotusajan venähdettyä 2,5 kuukauteen (liittymä ei ole vieläkään auki). Ja pelkästään eräiden kello 21 keskeytettyjen juhlien takia. Tässäkään tapauksessa kukaan ei ollut viitsinyt kertoa, että ihmisten yhteen kokoontuminen yliopistoaktiviteettien ulkopuolella (siihen kategoriaanhan kavereiden kanssa dokaamista ei voi laskea) on epäsuotavaa.

Henkilökohtaisesti emme yllä kuvaillun kaltaisiin, eriteitä painovoiman vastaisesti nostaviin, tilanteisiin ole törmänneet. Saimme tosin taannoin huomautuksen lajiteltuamme roskat huolimattomasti. Kukaan aiemmin, saati sitten valituksessaan, ei tosin vaivautunut kertomaan miten roskat lajitellaan. Käytäntö kun nähtävästi poikkeaa Suomen bio-erittelystä.

* * *

Ajoittaisesta byrokratiaturhautumisesta huolimatta Tokiossa hiihtää varsin hyvin, mitä nyt lunta ei maassa olekaan. Huolestuttavan syksyiseltä tuntuneen muutaman viikon mittaisen jakson jälkeen lämmin ilma alkoi jälleen helliä meitä. Ruska on Tokiossa parhaimmillaan, vaikkei tosin pihaviidakkomme palmut ole vielä osoittaneet talvehtimisen merkkejä lainkaan. Midterm viikkokin sujahti lopullisesti tänään historiaan.

Joulu on kuitenkin saapumassa myös Tokioon. Jouluvaloilta ja -mainoksilta on täysin mahdoton piilottautua. Sinänsä ihan mukava, kyseisestä juhlasta kun satun pitämään. Alkaneelle viikolle olisikin tiedossa pakollisia jouluostoksia sekä yleistä fiilistelyä, ennen lauantaina koittavia Suomen mallin mukaisia pikkujoulukarkeloitamme. Glögipullokin odottaa avaamistaan… :)